6 érv a szaunázás mellett

szauna.hu - 6 érv a szaunázás mellett A szauna serkenti a vérkeringést. Egy-egy szaunázás alatt megemelkedik a test hőmérséklete 1-2 °C-kal – ez az ún. „mesterséges láz”. A bőrünk akár 10°C-kal is felmelegedhet. A meleg, a hideg zuhany és a szobahőmérséklet váltakozása erősíti szervezetünket. Az erek kitágulnak, ezáltal a vér áramlása gyorsabb és jobb lesz. Így megelőzhetjük a keringési zavarokat és vérrögök keletkezését. A rendszeres szaunázás véd a trombózissal szemben is. A szaunázás tehát ugyanolyan hatással van testünkre, mint egy fitness tréning, nevezhetjük „vérkeringés-tréningnek” is.

szauna.hu - 6 érv a szaunázás mellett A szauna hatékonyan méregtelenít. Szaunázás alatt izzadunk. Egy szaunázás alkalmával kb. 0,5 liter vizet veszítünk. Ez serkenti a vérkeringést. Ezenkívül testünk az izmokból tejsavat juttat a vérbe. A méreganyagok / károsanyagok azután a vizelettel távoznak a testből. Így tehát méregtelenít és fogyaszt a szaunázás.

6 érv a szaunázás mellett A szauna enyhíti a légúti betegségeket. Ha légúti betegségben szenved, menjen gőzfürdőbe! A gőzfürdő a szauna egyik fajtája, ahol a levegő hőmérséklete 37 °C és 60 °C közötti, és a meleget vízgőzből nyerik. A nedves meleg levegő enyhíti a hörghurut és asztma tüneteit. Egyébként pedig a gőz kitágítja a bőr pórusait, és igazán hatékony bőrproblémák esetén is. Hasonló hatást érhet el finn szaunáinkban is, ugyanis egy-egy felöntéssel rengeteg gőz keletkezik.

6 érv a szaunázás mellett A szauna kiegyenlíti vérnyomását. Ha magas vérnyomásban szenved, akkor az infraszauna a megfelelő választás az Ön számára. A 60°C alatti hőmérséklet és az alacsony páratartalom szabályozza a vérnyomást. A száraz meleg levegő egyébként enyhíti a reumatikus fájdalmakat.

6 érv a szaunázás mellett A szauna erősíti az immunrendszert. A hideg és meleg váltakozása nem csak vérkeringését edzi, hanem immunrendszerét is erősíti. Szaunázás után szervezetünkben az immunsejtek száma nagymértékben megnő. Nem számít, hogy a szaunázás melyik formáját választjuk, mindegyik erősít és jobban véd a különböző megfázásos betegségekkel  szemben.

6 érv a szaunázás mellett A szaunától az erek rugalmasak maradnak! Szaunázás után semmiképpen se mondjunk le egy hideg zuhanyról vagy egy hideg fürdőről. A hőmérsékletváltozás eleinte kellemetlen lehet, de arra szolgál, hogy az erek újból összehúzódjanak, így maradnak rugalmasak.