A kevesebb néha több!

Infraszaunáinkat a lehető legalaposabban átgondolva alkottuk meg. Így nagy gondot fordítottunk a kabinok kialakítására: pl. mindegyik infraszaunánkban egyforma méretű oldalüvegek jelennek meg, melyek a térérzet növelésén túl a szaunák variálhatóságához is nagymértékben hozzájárulnak - sófalakkal nagyon jól fel lehet dobni a megjelenést.

Legalább ennyire átgondolt és tudatos a sugárzók fajtája, száma, elhelyezése és teljesítménye!


   Infrasugárzók fajtája: Manapság kétféle sugárzóval lehet találkozni. Karbon és full spectrum. Egyikről sem lehet kijelenteni, hogy jobb lenne a másiknál. Másként működnek, mindkettőnek megvannak a maguk előnyei / hátrányai, egyszerűen mások. Annak is igaza van, aki a karbont szereti jobban, mert számára az komfortosabb, de annak is, aki például hangulatosabbnak ítéli meg a full spectrum sugárzót, mert az világít is munka közben; ahogyan annak is igaza van, aki a félhomályban szeretne relaxálni, és ezért a karbont részesíti előnyben, mert az nem világít... A két sugárzó közötti különbség durván 3 főbb pontban foglalható össze: Hőérzet (a karbon komfortosabb, a full spectrum sütősebb), sugárzás (a full spectrum többféle sugarat bocsát ki), megjelenés/fény (a karbon nem világít, míg a full spectrum igen). A végeredmény mindkét sugárzó esetében ugyanaz: felmelegszik a kabin, felmelegszem én is, és izzadni fogok. Ezért a kínálatunkban megtalálhatóak a karbonos és a full spektrumos infraszaunák is.
Szokták tőlünk kérdezni, hogy nem lehet-e a sugárzókat keverni? (A legtöbbször azért, mert "én ugyan a karbont preferálnám, de jó lenne IR-A és IR-B sugarakat is kapni, mert attól biztosan jobb lesz a szaunázás hatása.") Dehogynem lehet, csak nem látjuk értelmét. Ezért nem is gyártunk ilyen infraszaunákat. Ha valakit a full spectrum sugárzóban az infratartomány teljes lefedettsége fogott meg, akkor ő miért mondjon le erről néhány karbonsugárzó miatt? Illetve fordítva is igaz, aki pl. a karbon mellett döntött a komfortosabb hőérzet miatt, az miért süttetné magát néhány helyen? A szaunázás nem lesz teljesebb, mindkét sugárzó esetében garantált az izzadás.
Látunk ilyen törekvéseket a piacon, véleményünk szerint ez nem több, mint marketingfogás. Sőt, sajnos ezt sok esetben az átgondolatlanságból adódóan bugyuta módon valósítják meg, ami még káros is lehet, de mindenképpen zavaró.
 

  Az infrasugárzók száma és elhelyezése: Az infrasugárzók száma marketing szempotból növelhető ugyan, de szakmailag sok értelme nincsen. Az infraszauna nem sugárterápia, nincs szükség arra, hogy mindenhol infrasugarak érjenek minket. A fenekünk, combunk úgysem kap sugarakat, hisz azon ülünk (mégis csurom víz a törülköző), de ez nem is fontos. Az infraszaunában a lényeg, hogy kellően nagy felületen áramoljon belénk a meleget szállító infrasugár, melynek a melegét a véráramunk átveszi, és elszállítja a szervezetünk minden pontjára.

Rossz példa

A fenti példában látszik, hogy egy alapvetően karbon sugázóval szerelt infraszaunában - ki tudja mi okból - a szemben lévő falon két oldalt 1-1 full spectrum sugárzó található. Ez csupán arra jó, hogy folyamatosan a szemünkbe világítson és hosszú távon akár károsítsa a szemünket. (Úgy ahogyan a Napba sem szabad közvetlenül belenézni, a full spectrum sugárzókba sem tanácsos hosszan belebámulni. A szemünkben ugyanis nincsenek receptorok, amik jeleznének, ha túlságosan felmelegedne az infrasugaraktól, így nem vesszük észre, hogy éppen kárt okoznak.) Fontos megjegyezni, hogy a full spectrum sugárzó önmagában nem tekinthető károsnak, csak abban az esetben, ha valaki felelőtlenül használja. De felfoghatatlan, hogy miért kell az emberi butaságra rásegíteni, és szemben elhelyezni ilyen sugárzókat!


Mi az infraszaunáinkat úgy alkottuk meg, hogy a lehető legtöbb üveget használjuk a nagyobb térérzet miatt, és a sugárzók hátul és oldalt(!) legyenek - meg persze a vádlinál. Így elérhető, hogy kellően nagy felületen áramoljon belénk a meleg, anélkül, hogy zavarnánk vagy veszélyeztetnénk vele bárkit is. Az "oldalt" azt jelenti, hogy közvetlen mellettünk oldalt, és nem előre és a lábunkhoz letolva, ahol kevés értelme van, mint a következő példában.

Rossz példa 2

Ebben az esetben leegyszerűsítve csak a hátunk és a lábszárunk kap közvetlenül infrasugarakat. Itt már nem optimális a sugárzók elhelyezése.  

 A sugárzók teljesítménye: ez pont ugyanolyan adat, mint a sugárzók száma - marketing szempontból növelhető, de nem biztos, hogy tanácsos. Mi pár éve a tapasztalatok alapján szándékosan csökkentettük a teljesítményt, mert így érhető el a legideálisabb szauna-élmény. A kétszemélyes full spectrum infraszaunánk pl. 1600W teljesítménnyel bír. A felső 4db sugárzó 300W-os, míg a vádlisugárzó 400W-os. A felsőtestünk ugyanis közel helyezkedik el a sugárzókhoz. Minél nagyobb a teljesítmény, annál kellemetlenebb a hőérzet a sugárzó előtt. Ugyanennyi pénzért használhatnánk 400-500W-os sugárzókat is, és akkor 2000-2500W-os teljesítményt írhatnánk az adatlapra, csak éppen mi sem szeretnénk ezek előtt a sugárzók előtt ülni.

Az infraszaunákban tehát az öncélú teljesítménynövelés számunkra elfogadhatatlan. A szaunáink a sugárzók ideális elrendezésének és a sugárzók teljesítményének megfontolt kiválasztása alapján tökéletesen megfelelnek az átlagos körülmények melletti használathoz. A teljesítmény és a sugárzók számának növelésének szerintünk egyetlen elfogadható indoka az lehet, ha valaki az átlagostól eltérő körülmények között használja a szaunát, pl. hideg helyen állítja fel (teraszon, garázsban). Ilyenkor az infraszaunáinkban egyedülálló módon használt szigetelés mellé mi is tudunk frontsugárzót biztosítani, de csak karbon kivitelben!

A több sugárzó nem egyenlő a jobb szaunával! A kevesebb néha több!


A jó infraszauna megalkotásához elengedhetetlen a szakmai átgondoltság, jó ha van némi tapasztalat, és fontos, hogy az ember meggyőződéssel, jó szívvel csinálja azt, amit csinál.