Az ideális szaunázás

Az ideális szaunázás a következő lépésekből áll:

Az ideális szaunázás Sose siessen! Kényelmesen, ráérősen szaunázzon! Minél nyugodtabb a szaunázás, annál jobb a hatása is. 2-3 órát szánjunk a nyugodt szaunázásra.

Az ideális szaunázás A legjobb, ha fürdőruha nélkül, meztelenül izzadunk, ugyanis minden ruha, ami a bőrünkhöz ér, gátolja a bőr légzését, és bőrirritációt okozhat. Törölköző vagy köntös a szaunázások közötti időben tesz jó szolgálatot.

Az ideális szaunázást Zuhanyozzunk le, mossuk le a sminket is, mielőtt belépünk a szaunába. Alaposan töröljük meg a bőrünket, hiszen a száraz bőr könnyebben izzad. A test zuhanyozás előtti átmasszírozása elősegíti a vér áramlását, és eltávolítja az elhalt hámsejteket.

Az ideális szaunázás A tapasztaltak akár három szaunázást is végezhetnek. Alkalmanként 10-20 percig tartó szaunázást egy-egy hosszabb pihenő, hideg levegős illetve hideg vizes regenerálódás követ. Az, hogy milyen hosszan tartózkodunk a szaunában, attól függ, mennyire érezzük jól magunkat. Mindig figyeljünk a testünk jeleire, pl. vérnyomás, és sose vigyük túlzásba!

Az ideális szaunázás A szaunázást középső vagy felső padon ülve vagy fekve kezdjük.

Az ideális szaunázás Röviddel azelőtt, hogy elhagynánk a szaunát, üljünk fel, hogy vérnyomásunkat hozzászoktassuk, hogy nemsokára mozognunk kell. Ne álljunk fel túl hirtelen!

Az ideális szaunázás A szaunában eltöltött időt követően lélegezzünk nagyokat a friss levegőn. Aztán hűtsük le magunkat vagy egy hideg zuhannyal vagy merüljünk hideg vizes medencébe.

Az ideális szaunázás Ezután következik a nyugalmi fázis: egy meleg köntösbe burkolózva töltsünk el kb. 15 percet egy kényelmes nyugágyon. Kapcsoljunk ki, olvassunk, hallgassunk zenét! Ha újból fittnek érezzük magunkat, akkor kezdhetjük a szaunázási folyamatot újból (még max. 2-szer).

Az ideális szaunázás A kinti hőmérsékletet figyelembe véve, szaunázás után öltözzünk fel melegen!