Infraszauna tudnivalók

2 személyes infraszaunaAz infraszauna a modern kor szaunája. Lényegét, hatását tekintve látszólag azonos a hagyományos finn szaunával, részletesen megvizsgálva azonban rengeteg eltérés mutatkozik. Nézzük, mi is az az infraszauna!

Az infraszauna infravörös sugarakat bocsát ki, ezáltal emeli meg testünk, és az infraszauna kabin hőmérsékletét. Az infravörös sugarak behatolnak a bőrünkbe, és ott adják át szervezetünknek a hőt. Szokták kérdezni, hogy nem káros-e az infrasugárzás. A válasz egyértelműen: nem. Az infravörös sugárzás teljesen természetes dolog, csak éppen nem látjuk, ezért nem tűnik fel. Mindenesetre szögezzük le, hogy az infraszaunák esetében nem UV, nem mikrohullámú és nem radioaktív stb. sugárzásról beszélünk, hanem jótékony meleg sugarakról.

 

Infrasugárzók

 

Az infraszaunában a meleget az infrasugárzóknak köszönhetjük. Az infrasugárzóknak több fajtája van:

kerámia sugárzó Kerámia sugárzó: az infraszauna elterjedésekor kezdetben kerámiasugárzókat használtak. Ezek a használat során rendkívül forróvá váltak (balesetveszély), nagyobb fogyasztásuk volt. Ma már nem igazán használatosak.
carbon sugárzó Carbon sugárzó: ma a carbon sugárzó a legelterjetteb az infraszaunákban. Nem túl drága, nem forrósodik fel túlzottan, az áramfogyasztása alacsony. Például a fenti képen látható kétszemélyes, 7 db carbon sugárzóval szerelt infraszauna fogyasztása mindössze 1750 W, ami azt jelenti, hogy ennek a szaunának az áramfelhasználása 45 perc alatt (15 perc előfűtés + 30 perc szaunázás) kb. 50 Ft-ba kerül. A carbon sugárzók azonban az infravörös tartomány csupán egy részét képesek lefedni, nevezetesn IR-C típusú sugarakat bocsát ki nagyrészt és jóval kevesebb IR-B-t - azaz a sugarak nem hatolnak túl mélyen a bőrünk alá. Ennek ellenére bátran ajánljuk az ilyen sugárzóval szerelt infrakabinjainkat, hisz az infraszaunákról elterjedt előnyös tulajdonságok nagyrésze ezeknek a sugárzóknak köszönhető.
Full spektrum sugárzó Full spektrum fénycsőFull spectrum sugárzó: manapság egyre inkább terjedőben vannak az infravörös fény mindhárom tartományát lefedő (ezért teljes spektumú) sugárzóval szerelt infraszaunák. Ezeknek a fénycsöveknek nincs szükségük bemelegedésre, már bekapcsolásuk pillanatában sugározzák az IR-A, IR-B és IR-C típusú sugarakat. A különböző hullámhosszúságú sugarak eltérő mélységig hatolnak be a bőrbe. Az IR-A típusú sugarak mintegy 4mm mélyre hatolnak bőrünk alá, azaz a hőt ott adják le. Áramfogyasztása szintén csekély. Hátránya ennek a sugárzónak, hogy jelenleg még drágább megoldásnak számít, így a full spekturm sugárzóval szerelt infraszauna sajnos jelentősen drágább a carbon paneles társánál.

 

Infraszauna használata

 

Az infraszaunát száraz szaunának is nevezik. Azaz nem alkalmazunk benne úgynevezett felöntéseket, nem csinálunk gőzt. Az infraszaunát bekapcsoljuk, várunk amíg bemelgszik (kb. 15 perc), majd beülünk a kabinba, és mintegy 30 percet szaunázunk benne. Az infraszauna a hagyományos szaunához képest alacsonyabb hőmérsékleten működik - 60 °C-nál nem szokás feljebb menni. Nincs is szükség melegebbre, hisz a kabinban lévő meleg levegő és a folyamatos infrasugárzás (ami, mint már tudjuk, a bőrünk alatt hat) kellően felmelegíti testünket. Az infraszaunák jellemzően nem a levegő hőmérsékletét hivatottak megemelni, hanem nagy hatásfokkal közvetlenül a szervezetünknek adják át a meleget. Egy full spektrum sugárzó pl. a felvett energia mintegy 85%-át közvetlenül az infravörös fény előállítására fordítja, melyet a bőrünk elnyel, így érve el a kívánt hatást.


Infraszauna hatása


Alapvetően a szaunázásnak rengeteg jótékony hatása van szervezetünkre. Egyúttal azonban jelentős mértékben igénybe veszi keringésünket. Ha kifejezetten az infraszauna hatása a kérdés, akkor az imént említett "alacsonyabb" működési hőmérsékletből kell kiindulnunk. Statisztikák alapján a legtöbben 52 °C-on használják infraszaunájukat. Ezt a hőmérsékletet kellő odafigyeléssel azok is kibírják, akiknek keringési, érrendszeri problémájuk van - azaz az infraszauna kevésbé terheli meg a szervezetünket, miközben a szaunázás jótékony hatásai érvényesülnek, úgy mint:

  • méregtelenítés
  • szebb bőr
  • immunrendszer erősítés
  • erősebb, rugalmasabb érfalak
  • fogyás (egy szaunázás alkalmával több száz kalóriát is eléget szervezetünk)
  • légúti betegségek enyhítése
  • ...

Tekintse meg infraszauna kínálatunkat!

Infraszaunáink bemutatása

 

Infraszauna kínálatunk: