Infravörös sugárzás

Mi az az infravörös sugárzás?

Az “infra” a latin nyelvből ered, jelentése “alatt”. Az “infravörös” szóval tehát a fény látható tartományának vörös alatti részét jelölik.

Az infravörös egy olyan természetes sugárzás, amellyel nap mint nap sokféle képpen találkozunk: a Nap éppúgy bocsát ki infravörös sugarakat, mint pl. egy kandalló vagy éppen egy fürdőszobai hősugárzó. Ha az infravörös sugár a bőrünkkel érintkezik, akkor kellemes meleg érzetünk támad, ezért aztán gyakran meleg sugárzásnak is nevezik. Minden test, amely az abszolút nulla fok feletti hőmérséklettel rendelkezik - a belsejében vibráló atomoknak köszönhetően - infravörös sugarakat bocsát ki. A napsugárzás a Földünk legjelentősebb sugárzásienergia-forrása. Mindenféle élet elengedhetetlen feltétele. A napsugarak 42%-a az infravörös tartományba esik. Önmagában a napsugárzás azonban az emberi szervezetre káros is lehet - gondoljunk csak az UV-sugárzásra, ami ellen krémekkel védjuk a testünket. Pusztán az infravörös fény azonban egyértelműen pozitív hatást gyakorol a bőrre és a szervezetre - ezt használjuk ki a szaunák esetében.

Az infravörös tartományok

Az infravörös fényt hullámhossza alapján három tartományra bonthatjuk:

 IR-A   780nm - 1400nm   közeli infravörös sugárzás
 IR-B   1400nm - 3000nm   rövid hullámhosszú infravörös sugárzás
 IR-C   3000nm - 1millió nm    közepes/hosszú hullámhosszú infravörös sugárzás 

 

Mint fentebb írtuk, minden tárgy bocsát ki több-kevesebb infravörös sugarat, melyek mind IR-C típusúak. A Napból érkező IR-C sugarakat viszont az atmoszféra teljes egészében kiszűri, így Földünket már csak IR-A és IR-B sugarak érik el. A tárgyak nem csupán kibocsátják az infravörös sugarakat, hanem el is nyelik azokat - anyaguktól függően különböző módon. Szaunák esetében természetesen az emberi bőr infravörös sugárzást felfogó képessége a mérvadó.

Az infravörös fény különböző típusai különböző mélységre hatolnak be az emberi bőrbe.

Infravörös sugárzás

A fenti ábrán jól látható, hogy a különöző típusú fotonok csupán 5%-a éri el a rájuk jellemző maximális mélységet, az energia nagy része a bőr felsőbb rétegeiben nyelődik el és alakul át hővé. Ebből az is egyértelműen kiderül, hogy nem kell attól tartani, hogy egy infraszauna felmelegítené és károsítaná - az általában ennél lényegesen mélyebben elhelyezkedő - implantátumokat, fém protéziseket, stb.

 

Karbonsugárzó 

A karbonsugárzóval szerelt infraszaunák a karbon panel felmelegítését követően kezdik el a jellemzően IR-C típusú és kevesebb IR-B típusú infravörös sugarakat szórni. Az ilyen infraszaunáknak általában 15 perces előmelegítési időre van szükségük.

 

Fullspektrum lámpa

Az infravörös fény teljes spektrumát lefedő fénycső (azaz IR-A, IR-B és IR-C típus) a bekapcsolás pillanatától kezdve bombázza bőrünket mindhárom típusú infravörös fénnyel. Így előfűtés nélkül rögtön érezhetővé válik a meleg. Az ilyen sugárzók a felvett energia nagy részét (85%) közvetlenül az infravörös fény előállítására fordítják, melyet a bőrünk elnyel, így érve el a kívánt hatást.