Mi mindent csinálhatunk rosszul a finn szaunában?

Irány a szauna – és minden szuper lesz? Sajnos nem, hiszen az "alkalmi szaunázók" sok mindent elronthatnak. Keringési zavarok mellett egyéb komoly következményei lehetnek a helytelen szaunázásnak.

A világon egyre többen lelkesednek a szaunáért, szaunázásért. Egyre többen használnak otthon is szaunát. Egy „izzadáskúra” igazából sokaknak a modern életstílus kifejezését jelenti. Ez a tendencia egyre csak emelkedik.

A szaunát használók nagy része viszont alkalmi szaunázó és teljesen kezdő. Ezért náluk jórészt ismeretlen a "megfelelő viselkedés” szaunázás előtt, alatt és után, melynek súlyos következményei lehetnek. Különösen férfiaknál figyelhetjük meg ezt a veszélyes igyekezetet. Rutintalanságuk ellenére a legmagasabb padra ülnek, és ott maradnak az egyre növekvő gyötrelem ellenére tovább, mint az szükséges és kibírható lenne.

Ha helyesen használják a szaunát, az természetesen jót tesz az egészségnek, segíti az egészséges életmódra való törekvést…

Már a rómaiak is megfigyelték, hogy a meleg valami nagyon kellemes dolog. Valóban, a meleg segíti az izmok ellazulását a szaunában. Ezenkívül a szauna, mint a nyugalom helye hozzájárul a lelki kikapcsolódáshoz is.

A szaunázás folyamata – azaz a hideg és meleg váltakozása – aktiválja az immunrendszert, a védelmi rendszerünket, és ezáltal véd a megfázás és más fertőzésekkel szemben, stabilizálja a keringést.

Természetesen mindezeket a pozitív hatásokat csak helyes szauna használattal érhetjük el:

Mi mindent csinálhatunk rosszul a szaunában Nem szabad sok időt a szaunában tölteni!

Mi mindent csinálhatunk rosszul a szaunában Szaunázások között elegendő időt kell hagyni a pihenésre!

Mi mindent csinálhatunk rosszul a szaunában Ezért egy gyengébb, kevésbé megterhelő szaunával kell kezdeni (50- 60 fok, 8-10 perc)

Mi mindent csinálhatunk rosszul a szaunában Ezután jót tesz a mozgás, ha lehet, friss levegőn.

Mi mindent csinálhatunk rosszul a szaunában Végezetül egy hideg vizes tusolás teszi teljessé az élményt. A zuhanyzás útvonala: a jobb lábfej, jobb láb, jobb kar, majd a bal tesztrészek, egészen a szívig. Ezután min. 20-30 perc pihenés ajánlott.

Mi mindent csinálhatunk rosszul a szaunában Ezt követi még 2 további forró, mozgással, zuhanyozással és pihenéssel egybekötött szaunázás.

Mi mindent csinálhatunk rosszul a szaunában Erre kb. 2 órát szánjunk. Gyorsabb felhevülés nem tesz jót. Nagyon fontos: aki nem érzi jól magát a szaunában, az hamarabb menjen ki! És akinek a felöntésnél a felső padon túlságosan melege van, üljön lejjebb! Az állandóságnak jótékony hatása van. Hetente egy-két alkalommal ajánlott szaunázást beiktatni a napirendbe.

Mi mindent csinálhatunk rosszul a szaunában Természetesen ez nem igaz minden ember számára. Akinek keringési problémája van, néhány szabályt be kell tartania. Ide tartozik, hogy teli hassal nem megyünk szaunába! A felöntést – ami nagyon megterhelő a keringési rendszernek – mellőzzük! Alacsony vérnyomásban szenvedőknek különösen fontos a hideg víz használata! Aki lázas, vagy hőemelkedése van, kerülje a szaunázást, különben a test hőmérséklet-szabályozása felborulhat. Aki súlyos szív- és érrendszeri betegségben szenved, kérje ki orvosa tanácsát a szaunázás előtt!