A szaunázás lényege

A szaunát az északi népek feltehetőleg már 2000 éve ismerték, írásos emlékek azonban “csupán” 1000  éves múltra nyúlnak vissza. Mások szerint már a maják is használtak szaunát. Mi nem kívánunk igazságot tenni, egy azonban biztos: a szaunázás lényege hosszú-hosszú idő alatt mit sem változott.

Az ember szokatlanul magas hőhatásnak teszi ki a testét. Ez a fajta “mesterséges láz” védekezésre készteti szervezetünket. Az immunrendszerünk dolgozni kezd, ezáltal edzi, erősíti azt; a vérkeringésünk felgyorsul - hiszen így akarjuk hűteni a testünket -, ezáltal pl. a nyílt sebek sokkal könnyebben, gyorsabban gyógyulnak; a bőr pórusai kitágulnak, verejtékezünk - hiszen a hőelvonás révén akarjuk hűteni a testünket -, ezáltal méreganyagok ürülnek szervezetünkből, bőrünk megtisztul, szebbé válik... ezen védekezés közben szervezetünk rengeteg kalóriát eléget, tehát a szauna fogyaszt is, stb.

A szaunázásnak számos pozitív élettani hatása van, melyek mind-mind egy olyan egyszerű dolgon alapulnak, mint a testünk hőmérsékletének megemelése.

Attól függően, hogy milyen technikai megoldás révén érjük el testünk hőmérsékletének megemelését különböző típusú szaunáról beszélünk: hagyományos finn szaunáról (ahol a kabin levegőjének hőmérsékletét emeljük meg), vagy a modern technika infraszaunájáról (ahol már nem annyira a kabin hőmérséklete a döntő, hanem a bőrünket ért infrasugárzás által közvetlenül belülről történik meg a melegítés).

Az idők folyamán a szaunázáshoz különböző hangulati és kényelmi elemek párosultak, melyek a szaunázás lényegén mit sem változtatnak, pusztán kiegészítik az élményt. Nagyobb szaunákban kényelmesen elfeküdhetünk, ma már illóolajokat használhatunk (aromaterápia), a megvilágítással hangulatokat kelthetünk (fényterápia), kellemes zenét hallgathatunk..., a szaunát társaságban is használhatjuk, mely kiváló közösségi élményt nyújthat - hisz köztudott, hogy a közös sors, vagy a közös ellenség (jelen esetben az “elviselhetetlen pokoli” hőség) avagy a közös élmény közösségformáló hatással bír.

A szaunázás tehát a számtalan pozitív fiziológiai hatásán túl szellemi feltöltődést is eredményez.

Egyszerre gyógyítja testünket és lelkünket.